Kek batik is one off my favourite. Memang selalu buat. Bertukar-tukar topping dia. Baru nie ada la buat topping cheese. Cheese adalah kegemaran aku jugak.
Dekat sini aku nak share resipi dan cara-cara buatnya.
UNTUK KEK
Buttercup : 250g
Biskut marie : 300-350g (Ikut suka)
2 cawan milo
2 sudu besar serbuk koko
Setengah tin susu pekat (Kalau tak nak manis, kurangkan. saya
guna 3 sudu besar sahaja)
Air sikit (1 cawan atau ½ cawan sahaja)
CARA-CARA :
1. Patah-patahkan dahulu biskut marie ke 4 bahagian.
2. Panaskan kuali dan masukkan buttercup.
3. Selepas cair masukkan, susu dan kacau sebati.
4. Masukkan milo, serbuk koko dan air. Kacau hingga tak berketul2.
5. Setelah sebati dan tidak berketul, masukkan biskut yang
dah dipatahkan tadi dan kacau sebati Pastikan semua biskut disaluti milo tadi.
Matikan api.
6. Angkat dan masukkan dalam loyang. Tekan2 adunan tadi
untuk padatkan biskut2 tersebut.
UNTUK CHEESE
250g cream cheese
Sedikit gula (Kalau nak manis ikut suka)
Sebiji telur
CARA-CARA:
1. Sekalikan bahan-bahan tadi dan pukul hingga kembang.
2. Bakar dalm oven dengan suhu 160 selama 5 minit.
3. Keluarkan dari oven dan tunggu sejuk. Selepas itu
masukkan dalam peti ais selama 1 malam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan